Каква е правилната постановка при свирене на Цигулка?

downloadВъпроса за правилната постановка при свиренето на цигулка е изключително субективен и спорен. По него много се е писало и разисквало, но въпреки това няма изградено окончателно становище. Мненията са различни, често коренно противоположни и несъвместими. Изясняването на този проблем, е от голямо значение за учителят, както и за цялостното добро професионално развитие на ученика. Затова сега ще се опитам да разгледам проблема от всички страни, разбира се доколкото това е възможно.

1. Исторически поглед назад

Обръщайки поглед към миналото безспорно ще забележим че има фрапираща разлика на тогавашната и сегашната общо приета постановка на Цигулката.

Каква е основната разлика в постановката при свиренето между Бароковата и Съвременната Цигулка?

Хващането на инструмента е много различно. Бароковата цигулка няма подбрадник и се поставя балансирано между ключицата и лявата ръка. При свирене в барокова цигулка, се свири в по-бавно темпо и с повишена артикулация именно заради тези фактори. Бароковата постановка и хващането на инструмента цигулка спъва бързата смяна на позиции и бързата пръстова техника.

Модерната цигулка има подбрадник. Той се поставя между ключицата и брадата. Другата основна разлика е че освен подбрадник се използва и колидж (възглавничка). Нейната основна задача е да изравни разликите в дължината на врата при рамото и ключицата, което изключително улесняване бързината и точна смяна на позиции както цялостната базова техника на цигуларя.

2. Постановка

  •  Лява ръка

5

7

 

  •  Дясната ръка 

 

1

8

9

  • Дясна и лява ръка

10

11

12