Защо е добре да мога да свиря на пиано?

Mного хора започват да ходят на уроци по пиано като деца, когато нямат думата по въпроса. Възрастните обаче се ориентират към пианото по много причини, включително това, че искат да се занимават отново с него, защото не са продължили първият път, когато са били деца. В тази статия ще набележим едни от най-често срещаните причини, поради които може да искаме да се научим или да си припомним как се свири на пиано.

  • Искам да мога да свиря любимите си песни и музикални произведения.

Когато свирим дадена музикална творба я караме тя да оживее. Писането и четенето на нотите е като създаването и разгадаването на чертеж – съвкупност от указания, които ни казват кои ноти да изсвирите и кога и как да го направим.  Свирещият на пияно човек се явява проводник, който завършва процеса, започнал в ума на композитора, но който остава недовършен, докато музиката не достигне до ушите на слушателя чрез изпълнителя.

  • Обичам предизвикателствата.

Без съмнение знаем, че достигането до средно ниво и ниво за напреднали в свиренето на пиано изисква време, търпение, постоянство и не на последно място много практика. Някои хора се радват на това дълго във времето предизвикателство. Колкото и да е амбицията ни, е добре да знаем, че ученето на пиано е никога несвършващо предизвикателство заради изобилието на материята на всички нива. Някои хора си определят цели – дадено произведение, което да могат да изпълняват, или да могат да свирят пред приятели на парти или семейни сбирки. Има много награди, който ни чакат по пътя, затова не бива да се отказваме. Всекидневният труд се възнаграждава, когато идва време в което без проблем можем да свирим любимите си песни или когато музицираме заедно с приятели в група.

  • Мисля, че ще станете по-добър по математика.

Вярно е, че математиката играе голяма роля в музиката – от естеството на самият звук през формулата за нотите в една гама до симетричната структура на 32 тактовата форма.

  • Искам да мога да свиря на пиано всеки музикален стил.

Свиренето на поп песни или на класическа соната на пианото не изисква особено различни умения. Когато знаем как да четем и свирим музика за пиано, може да се научим да свирим и класика, джаз, рок, кънтри, фолк, кабаретни песни и всякакви всевъзможни популярни мелодии. Когато се научим да свирим на пиано, ние се научаваме да говорим универсалният език на музиката.