Как да поддържаме пианото си чисто?

Не бива да се страхуваме да бъдем строги, когато става дума за поддържане на чистота на инструмента ни. Не трябва да позволяваме на никого,  дори и на себе си да ядем или пием на, върху и около него. Разлята напитка на задната седалка на колата е едно, а разлята напитка на клавишите може да е фатална за пианото ни. А и предполагам, че ще се съгласите с мен, едва ли някой иска да почиствате трохи и петна измежду клавишите всеки месец.

Освен да пазим клавишният инструмент от храна и напитки, добре е да не позволяваме по него да се трупа много прах. Натрупаният прах върху електронен клавир може в крайна сметка да повреди техниката му или да доведе до заяждане на клавишите и копчетата които са по него. И двата варианта са лоша новина за нас, в случай, че го допуснем да стане. Затова е добре електронният инструмент, който не се използва в момента да се покрива с чаршаф, покривка  или със специално купено покривало против прах. Натрупването на прах върху акустично пиано не е фатално, но все пак се препоръчва  да го държим под контрол, защото непрекъснатото кихане може да е проблем по време на свиренето 😉

  • Защо трябва да почистваме пианото си?

Чистият инструмент звучи по-добре и изглежда по-добре за по-дълго време за разлика от неподържаният и занемарен инструмент.  В случай, че се наложи в бъдеще инструмента да се продаде, полаганата грижа за инструмента ще даде своето отражение в цената. От нас не се изисква да прекаляваме, когато става въпроса за чистене, но е добре да го поддържаме чист от прах и мръсотия.

  • С какви инструменти да почистваме пианото си?

Двата най-важни инструмента за почистване, които е добре да си набавим са бърсалка за прах и малка четка за боядисване с косми. За бърсалка за прах, може да използваме стара тениска или парцал без мъх, а не хартиена салфетка, защото платнените парчета не остават онези бели власинки и топчета влакна при чистене.

Добре е поне веднъж месечно да се почиства цялостно с бърсалката и после с четката за по-фино почистване във всички вдлъбнатини и между клавишите.

  • С какви препарати да почистиме пианото си?

Много е важно да внимаваме с какви разтварящи се препарати  използваме за почистваме, защото трябва да е съобразено с повърхността на инструмента. Дървената повърхност на много рояли например може да се повреди от обикновен препарат за мебели. Затова не бива да се използват. Клавишите от слонова кост трябва да се почистват със сух парцал .

За повечето клавиатури било то акустични или електронни препоръчвам парцал, който е леко влажен с обикновен сапун и вода, като не бива да пръскаме директно инструмента с течността за почистване. Трябва първо да напръскаме парцала и след това го забърсваме по повърхността. Минаваме няколко пъти, докато се уверим че е чисто, след което попиваме цялата излишна влага със суха мека кърпа.

  • Как става почистването?

Просто е. Трябва леко да натиснем всеки клавиш и да го почистим от двете му страни. След което минаваме към следващият. Добре е да сме спокойни и внимателни.

Ако почистваме електронен инструмент е добре да го изключим от контакта и с мек парцал без мъх да почистим всички малки многобройни копченца, дисплеи, бутони, плъзгачи и други джаджи.

  • Как сами да си направим специален препарат за почистване на пиана?

Продавачът може да ни предложи да купим специален препарат за почистване в много удобно и привлекателно шишенце. Прибирайки се разшифровайки научните имена на съставки на етикета, с изненада научаваме, че тайната е разкрита. Оказва се че сме купили една много скъпа вода със сапун. Сега ще ви споделя как да спестите парите си и направите свой собствен препарат за почистване. Необходими са ни следните неща:

  • Празно шише от спрей;
  • Маркер;
  • Течен сапун;
  • Вода;

Първо трябва да изплакнем шишето от спрея, докато го изчистим напълно от предишният продукт.  След което използваме маркера, за да напишем отвън на опаковката „Препарат за почистване на пиано“. Взимаме тече сапун и пръскаме четири, пет пъти в бутилката. Напълваме я с чиста вода. Разтърсваме добре, преди да напръскаме парцала си  и сме готови за голямото чистене, така че да накараме пианото отново да заблести.

Ако смятате, че сте получили цени съвети как да поддържате пианото си винаги чисто ще се радвам да споделите тази статия 🙂 Благодаря Ви!