Как да променим стила, без да променяме мелодията

Знаете ли, че както в изобразителното изкуство така и в музиката се използва термина щтрих. Същият термин се среща в литературният език, като артикулация.

Какво представлява тя? Това са знаци които ни показват как да изсвирим дадена нота – продължително, кратко, силно, свързано, отсечено и т.н. С  помощта на всички тези знаци, ние не променяме мелодията, а само стила.
Слушането на музика без артикулация е като мъчението да се изслуша една реч, произнесена с монотонен глас. Скучно ще звучи, нали?
Музикалните щтрихи може да променят цялостното звучене и стила на една мелодия, достатъчно е да промените само дори няколко артикулации.
В следващата таблица ще разгледаме отделно музикалните символи, които композиторите използват да означат различните музикални щтрихи в нотите.
ИМЕ: СИМВОЛ: КАК СЕ СВИРИ:
Стакато
кратко
Тенуто
дълго
Акцент
силно
Акцент (покрив на къща)
по-силно
Акцент със стакато
силно и кратко
Акцент с тенуто
силно и дълго
Освен символи в таблицата по-горе, които се прилагат само към една нота, има и музикален щтрих, които се прилага за група ноти. Пример за това е музикалният щтрих легато. Какво пък е това, може би се питате вие?
Легатото е дъга, която свързва две или повече ноти с различна височина, като дъгата може да се напише отгоре или отдолу на нотите. При този щтрих трябва нотите с дъгата да се изсвирят плавно, преливащи се една в друга без да се вдига ръката между отделните ноти. За да ви е по-лесно, представите  си, че изпявате няколко ноти без да си поемате въздух свързвате ги с едно общо плавно легато.
Ако песента която свирите в момента няма точно зададена артикулация от композитора, спокойно може да импровизирате и да изберете музикални щтрихи, които смятате, че най-добре ще подхождат на стила на музиката. След което напишете с молив върху нотите знаците и я изсвирите отново мелодията да проверите как звучи.
Страхотен е нали? С помощта на няколко музикални щтриха, как може да променим характера и стила на звучене на любимата ни песен.
Не се колебайте, експерементирайте и се насладете на богатата палитра от музикални щтрихи.
Ще съм много щастлива, тези нови знания да ви спомогнат при изграждането на вашият индивидуален стил на музициране. Успех!