От какво зависи дължината на звука?

Когато слушаме любимата си мелодия забелязваме, че всички звуци (ноти) са с различна дължина. Някои звучат дълго като свирка на влак, други са къси като чуруликане на птици, трети пък са със средна дължина, като мучането на кравата.

От какво зависи тази дължина на нотите и как да знаем кога какво да използваме? В музиката за пиано се използват най-различни символи и знаци. Един от най-важните символи, които трябва да знаете, са тези, които показват дължината на всяка отделна нота, наричаме ги още ритмични трайности на нотите. Всяка нота, която свирим, има продължителност определен брой метрични времена или част от метрично време. Какви звучи това определение? Сложно нали? Не се отчайвайте, с удоволствие ще ви съобщя, че ритмичните трайности в музиката, не са по-сложни от тези, които използвате за рязане на парче пица например.

Представете си, че на масата пред вас има страхотна голяма пица. (Пицата отговаря на един такт в мелодията). Преди да започне дегустацията, домакина или главният готвач (композиторът) ви казва на колко равни парчета да нарежете пицата (музикален такт), така, че да има за всички гости. Всяко парче пица представлява едно метрично време. Може да изядете цяло парче пица или част от него в зависимост от това, колко сте гладни (как трябва да звучи музиката).

fd4045eed7bfb741ea963f0759f9277bЧетвъртина нота (парче от пицата) – домакина иска пицата да се нареже на четири равни парчета. Знаете, че когато разделите нещо на четири, получавате четвъртини. Когато разделим един музикален такт на четири части, също получавате четвъртини и това е така наречената четвъртина ноти, която е равна на 1 време.

Как ще разпознаете четвъртината в нотите? Четвъртина нота се изобразява с черна запълнена глава с бастунче. Понеже е една от най-често срещаните, тя е станала една от най-популярните и разпознаваемите ритмични трайност в царството на музиката.

Как да я изсвирим на пианото? Натискаме избраният от нас клавиш и броим на глас до едно, след което минаваме към следващата нота.

b3d46830013f6bffcae6bbfd14fddfbaПоловина нота (половин пица) – ако нарежем пицата на четвъртини и изядем две парченца, това означава, че сме изяли половината пица. По същият начин, ако разделим един такт на четири и свирим нотата с продължителност две метрични времена, това означава, че звучи половина нота, която е равна на 2 времена.

Как ще разпознаете половината в нотите? Половината нота прилича на четвъртината защото има глава и бастунче, но главата на половината нота е отворена (куха), вместо затворена (запълнена).

Как да я изсвирим на пианото? Натискаме избраният от нас клавиш и броим на глас до две, след което минаваме към следващата нота.

47415def5238a0e0284c1b0bf1599a0cЦяла нота (цяла пица) – ако изядем четирите парчета от нарязаната пица, значи сме изяли цялата пица. Аналогично, ако изсвирим нота, която трае четири метрични времена, значи звучи така наречената ритмична трайност цяла нота, която е равна на 4 времена.

Как ще разпознаем цялата в нотите? Подобно на половина нота главата на цялата нота е куха с овална форма, но не е запълнена.

Как да я изсвирим на пианото? Натискаме избраният от нас клавиш и броим на глас до четири, след което минаваме към следващата нота.

Сега вече знаете как да броите и познавате трите основни ритмични трайности, спокойно може да пробвате да изсвирите любимата си мелодия.

Ако намирате тази статия за интересна ще се радвам да я споделие в социалните мрежи 🙂